fbpx
+3620/589-3259

Rólunk

A funkcionális edzés

Nagyon nehéz pontos definíciót találni erre a fajta megközelítésre, különösen magyar nyelven. Különböző trendek és sajátos mozgalmak formálták kényük-kedvük szerint a meghatározást, míg valós tartalma rejtve maradt. Ha nagyon didaktikusan és szakszerűen akarunk fogalmazni, akkor azt mondhatjuk, „a funkcionális tréning egy anatómiailag helyes mozdulatokra épülő edzésfajta, amely az evolúció során kialakult, az emberi test számára biomechanikailag hatékony mozgásmintákat tanítja, fejleszti és építkezik rájuk.” (Paróczi Arnold) Ezért inkább az a fontos, számunkra mit is jelent a funkiconalitás a mozgás során. Tanítványaink a lehető legkülönbözőbb kor – és társadalmi csoportokból jönnek, eltérő munkavégzés és érdeklődés jellemzi őket, a nemek aránya nagyjából 50-50%, mindössze egy közös van bennük: fontosnak érzik, hogy fájdalommentesen, egyre növekvő állóképesség mellett, stabil mentális állapotban fejlődjenek mind erősebbé és teherbíróbbá. Ugyanakkor meghatározott szint után a megszerzett erőt különbőzőképp kamatoztatják.

„El kell döntened, hogy erősebb akarsz lenni, vagy nagyobb súlyokat akarsz mozgatni!” (Pavel Tsatsouline)

Mi mindkét döntést támogatjuk, és teljes szaktudásunkkal állunk mögé. Magasan képzett edzőink felügyelete alatt ezek a célok külön-külön és egymással átjárható rendszerben működnek. A már megszerzett erő és állóképesség alkalmassá teszi tanítványainkat arra, hogy tovább haladva a funkcionalitás kijelölte ösvényen, a mindennapi életükhöz szorosan kapcsolodó, helyes mozgásmintákra épülő gyakorlataikat (elsajátításuk után plussz súllyal növelve) különböző fokozatú és nehézségű, professzionálisan tervezett edzésprogramjaink keretein belül maximális teljesítményt hozzanak ki önmagukból.

De azok számára is kínálunk fejlődési lehetőséget, akik „nagyobb súlyokat akarnak mozgatni”. Jól felszerelt barbell termünk, és magasan képzett, jelentős gyakorlati tapasztalattal rendelkező edzőink támogatása mellett, kontrollált és biztonságos környezetben tehetik próbára magukat, dolgozhatnak erőnlétükön, gondos techniakai és formai odafigyeléssel segítjük őket, amennyiben a mozgás ezen formáját választják.

Ugyanakkor nem tudnánk hitelesen képviselni az egészséges mozgást és annak mindennapi életre gyakorolt pozitív hatásait, ha nem fordítanánk kellő figyelmet azokra, akik mozgásszervi nehézségekkel, fájdalmakkal, vagy sérülés utáni rehabilitációs igénnyel fordulnak hozzánk. Alapos felmérés és konzultáció után, igény esetén az adott tanítvány orvosaival is együttműködve építjük fel azt a személyre szabott rehabilitációs tervet, amit a (mindig hansúlyosan egyéni állapot) megenged és megkövetel. Rendelkezésünkre álló eszközök között megtalálható a KAATSU, (melyet Dr. Yoshiaki Sato kezdett el fejleszteni 1966-ban, bővebben itt), különböző SMR eszközök, kinezio tape, melyek használatára specializált oktatóink gondos figyelme mellett döbbenetesen hatásos gyógyulási eredményeket tudunk felmutatni.

Végül, de nem utolsó sorban igyekszünk odafigyelni környezetünkre, és társadalmi szerepvállalásunkra. Hisszük hogy sok, egyenként talán aprónak tűnő lépés végül hosszú, dicsőséges úttá áll össze majd mögöttünk. Gyakran rendezünk jótékonysági eseményeket, gyűjtőakciókat, mindezt igyekezve felfűzni a sport és az egészséges mozgás témakörére. Büszkék vagyunk arra , hogy a már meglévő tanítványokkal és edzőkkel határozott közösséget alkotunk, odafigyelő, nyitott, rugalmas rendszert, akik egymással is összedolgoznak, aktív kapcsolatot tartanak fenn, ugyanakkor segítő figyelemmel fogadják az újonnan csatlakozókat.